Sluneční brýle; potřebuji je celoročně?

Když je léto za námi, máme všichni tendenci odložit naši sbírku slunečních brýlí a vytáhnut ji zase za rok. Sluneční brýle jsou ale více než jen stylový doplněk – hrají zásadní roli při ochraně našich očí před různými faktory, které na nás číhají venku. Zatímco mnoho lidí spojuje sluneční brýle se slunečnými letními dny, jejich význam sahá daleko za to. Ve skutečnosti je nošení slunečních brýlí po celý rok nezbytné pro udržení dobrého zdraví očí a celkové pohody. Pojďme si tedy říct důvody, proč nosit sluneční brýle celoročně.


 UV záření si pauzu nedává

UV (ultrafialové) záření ze slunce během chladnějších měsíců opravdu neodpočívá a jeho škodlivé účinky se rozhodně neobjevují pouze v létě. Dlouhodobé vystavení tomuto záření může zvýšit riziko šedého zákalu, makulární degenerace a dalších očních onemocnění. Nošením slunečních brýlí po celý rok si můžete chránit oči před těmito škodlivými paprsky a snížit riziko dlouhodobého poškození.


Snížení oslnění ve všech ročních obdobích

Odlesky od reflexních povrchů, jako je sníh, voda nebo dokonce silnice, mohou být v zimě více než intenzivní. Toto oslnění způsobuje nejen nepohodlí, ale může také vést k dočasnému zhoršení zraku. Polarizační sluneční brýle, speciálně navržené pro snížení oslnění, jsou neocenitelné pro aktivity, jako je lyžování, snowboarding apod. Jedno z nejčastějších onemocnění je fotokeratitida, neboli sněžná slepota, která je způsobena vystavením oka vůči vysokým úrovním UV záření, typicky z odrazu slunce na sněhu. Způsobuje bolestivé příznaky, včetně rozmazaného vidění, slzení a citlivosti na světlo. 



Ochrana před škodlivými vlivy prostředí

Sluneční brýle působí také jako bariéra proti různým vlivům prostředí. Chrání vaše oči před větrem, prachem a nečistotami, které se mohou vyskytovat v jakémkoli ročním období. Tyto dráždivé látky mohou vést k suchým očím, zarudnutí a často i k nepříjemným onemocněním, jako je třeba ječné zrno.


Bolesti hlavy a mžourání

Jasné světlo, ať už ze slunce nebo sněhu, může způsobit únavu očí. Sluneční brýle snižují potřebu mžourat, což může vést k napětí obličejových svalů a bolestem hlavy. 


Zdraví očí je dlouhodobé zdraví

Upřednostnění ochrany očí po celý rok je investicí do vašeho dlouhodobého zdraví. Stavům, jako je šedý zákal, makulární degenerace a fotokeratitida, lze předejít nebo jejich progresi zpomalit důsledným používáním slunečních brýlí. 

 

Takže, až vyjdete ven, nezapomeňte si přihodit do tašky vaše oblíbené sluneční brýle– vaše oči vám poděkují.

 

 

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz