Jak poznat alergii na kovy?

Alergie na kovy jsou běžným problémem, který může způsobit nepříjemné zdravotní problémy, pokud není rozpoznán a řešen včas. 
A jelikož jsme také nedávno chválili výhody chirurgické ocele, cítíme potřebu také edukovat o tom, jak vlastně taková alergie na kovy vypadá.

Co je tedy vlastně ta alergie na kovy?

Celkově alergii vnímáme jako citlivost imunitního systému na určité věci. U kovů jsou to právě kožní reakce, které tuto citlivost dávají najevo. Jedná se o formu kontaktní dermatitidy, kdy kůže při kontaktu s problematickým kovem zčervená a svědí. Kovy, které jsou jmenovány za "nejvíce alergické" jsou nikl, kobalt a chrom. Alergie na materiál, jako je stříbro, či zlato, téměř neexistuje. Za vše může již zmiňovaný nikl, který se často používá jako "ředič" u stříbrných doplňků. Tyto dražší kovy jsou ale samy o sobě hypoalergenní.

 

Jaké jsou tedy příznaky?

Mezi nejčastější příznaky alergie na kovy patří zarudnutí, otok, svědění a puchýře. A to vše v místě, kde kůže přišla do kontaktu s alergenem. Tyto potíže se mohou objevit během několika hodin, či až dní po kontaktu. Záleží na síle samotné alergie. Každopádně okamžitě při prvních známkách je zapotřebí navštívit příslušného lékaře, v tomto případě dermatologa. 

A jak poznám, na který kov mám alergii?

Určit konkrétní kov způsobující podráždění může být trochu složité. Pokud zaznamenáte alergickou reakci po nošení šperku, zkontrolujte jeho složení. Nejčastěji se v bižuterii objevuje již zmiňovaný nikl, který je častým viníkem. Dermatolog může následně také provést test, kdy se na kůži aplikuje malé množství běžných alergenních kovů, aby se jednodušeji zjistilo, co příznaky způsobuje.

 

Na našem e-shopu najdete pouze šperky z chirurgické oceli, které jsou hypoalergenní, tudíž takto můžete případným problémům předejít. 
Rozpoznání příčiny může být trnité,
ovšem nezanedbávejte tento problém a řešte ho. Pokud máte podezření, že máte alergii na kov, věnujte zvýšenou
pozornost příznakům a kontaktujte svého dermatologa.


Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz